INSTELLINGEN VAN DE BROWSER-HISTORIEK IN EDGE

OPGELET

Als je op Internet een webpagina verlaat, dan wordt een kopie van die pagina op jouw computer opgeslagen in een zogenaamde "Browser-Historiek".
Kies je er dan voor om naar die pagina terug te keren, dan zal de browser die pagina van jouw computer terug ophalen, in plaats van de originele pagina op Internet te gaan zoeken. Dat scheelt enorm in snelheid natuurlijk.

De meeste browsers doen dat zo, ook Google-Chrome. Daarom leek het alsof Google-Chrome een heel stuk sneller was dan de browsers van Microsoft. Niets is echter minder waar. Je kon dat zelf instellen ... maar de meeste gebruikers wisten dat niet.

In de laatste versies van Windows10 is Microsoft van tactiek veranderd. De basis-instellingen van Microsoft-EDGE zijn nu zo, dat zij ook in eerste instantie in de Browser-Historiek gaan kijken.

Die manier van werken heeft ook een nadeel (ook bij Google-Chrome) : Ondertussen kan op de website de inhoud van die pagina gewijzigd zijn en is het mogelijk dat je door het ophalen van die kopie de laatste wijzigingen van de gevraagde pagina niet onmiddellijk te zien krijgt.

Alle browsers voorzien een "refresh"-functie om de gegevens van de pagina te "vernieuwen" als je dat wil.

- ofwel druk je op de knop vernieuwen P (links bovenaan je scherm)
- ofwel druk je op Ctrl+R (F5 is ook goed)

Er is nog een andere manier om een pagina te "vernieuwen" : automatisch .
Daarvoor moet je in de instellingen van jouw browser onder Browser-Historiek instellen over welke periode de opgeslagen bestanden mogen "gewist" worden :
(bv. altijd, het laatste uur, de laatste 24 uur, ...). Bij het volgende bezoek aan zo'n pagina zal altijd het origineel geladen worden in plaats van de kopie.

Dat is wel een complex gedoe en vergt wat meer ervaring met de instellingen van Windows. Het kan immers zijn dat je per ongeluk een verkeerde instelling kiest waardoor bijvoorbeeld je opgeslagen paswoorden niet bewaard worden of automatisch aanvullen wordt uitgeschakeld, enz.

Zie meer informatie hoe je dit kunt instellen in Microsoft-EDGE voor Windows10 op de pagina van Microsoft.

Als je niet zeker bent kies dan voor Ctrl+R.

Er zijn internet-pagina's waarvan de inhoud voortdurend of toch regelmatig wordt aangepast. De webmaster van die pagina's zorgen ervoor dat betreffende pagina's automatisch worden vernieuwd ongeacht de instellingen van de browser op jouw PC.


Frames :

In bepaalde pagina's kunnen lijsten zitten in zogenaamde "Frames". Dit zijn lijsten waarin je kunt "scrollen".
Ook déze lijsten kun je zelf "vernieuwen" door met de rechtermuisknop in zo'n lijst te klikken. Je krijgt dan een menu waar je "Frame vernieuwen" kunt kiezen.