5-KEGELS - introductie


Wat is 5-KEGELS ?

5-KEGELS is een biljartdiscipline die gespeeld wordt op gewone carambolebiljarts, op alle formaten. Het wordt over heel de wereld gespeeld en het is sinds jaar en dag ongelooflijk populair in Italië (5-BIRILLI) en in Frankrijk (5-QUILLES). Zoals in alle biljartdisciplines worden er ook Europese- en Wereldkampioenschappen 5-KEGELS georganiseerd.

Je kan het zien als een kruising tussen carambole, snooker en golfbiljart. Punten kun je scoren door caramboles te maken en/of door kegeltjes omver te spelen. Een interessante eigenschap van 5-KEGELS is, dat de twee tegenstrevers elk om beurten één keer stoten. Maar opgelet : wie al te ijverig probeert te scoren kan in de fout gaan waardoor alle gescoorde punten van de beurt naar de tegenstrever gaan.
 
De Koninklijke Belgische BiljartBond startte in sportjaar 2011-2012 voor het eerst met een competitie 5-KEGELS in de Belgische competitie.

Wie meer wil weten kan een van onze bestuursleden contacteren; wij zijn graag bereid om een demonstratie te geven.Halve finale Championsleague in Brescia : Cavazzana vs Torregiani (5 delen)